6-10

Getijdennatuur in de stad

Natuurexcursie voor studenten in hartje Rotterdam

Op 6 oktober organiseert ARK Natuurontwikkeling samen met de Hogeschool Rotterdam een Delta Talent-dag over getijdennatuur in Rotterdam. Er doen zo’n 25 tweedejaars studenten watermanagement aan mee.  Er is plek voor enkele studenten van andere opleidingen om aan te sluiten!

De dag vindt plaats op een bijzondere natuurplek middenin Rotterdam: het Eiland van Brienenoord. Je krijgt van alles te zien en te horen over getijdenparken en je gaat in gesprek met professionals van het project “Rivier als Getijdenpark”. In de bijlage hiernaast vind je het programma.

Getijdennatuur middenin de stad

Het Eiland van Brienenoord is in 2021 flink op de schop gegaan. Dat is gebeurd in het kader van het project 'Rivier als Getijdenpark'. Gemeente Rotterdam en ARK werken hierin samen met andere organisaties aan de terugkeer van getijdennatuur in Rotterdam. De Nieuwe Maas in Rotterdam staat in open verbinding met de Noordzee. Dat is bijzonder, want het is de enige open doorgang van de Rijn-Maasdelta. Door de Nieuwe Maas stroomt water afkomstig uit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Waar dit water is begonnen als kleine (berg)beekjes, is het bij de Nieuwe Maas uitgegroeid tot een massieve getijdenrivier. De overgang tussen rivier en zee zorgt voor bijzondere natuurverschijnselen als eb en vloed, overgangen van zoet naar zout en is ook een belangrijke route voor trekvissen.

Meedoen?

Je kunt je aanmelden bij elma.duijndam@ark.eu. Deelname aan de activiteit is kosteloos.