19-09

Haringvliet als toegangspoort

Denk mee over het Haringvliet! Ook in 2017 organiseert Delta Talent samen met de partners van het Droomfondsproject Haringvliet een themadag voor studenten, en wel op 19 september. Studenten die willen meedoen kunnen zich per groepje (3-5) inschrijven. Tijdens de themadag draait het om goede ideeën om het Haringvliet verder te ontwikkelen tot aantrekkelijk toegangspoort waar mens, natuur en economie samengaan. Bekijk de bijlage voor de opdracht en het programma.

Als voorbereiding vragen we je zowel de site van het Droomfondsproject Haringvliet door te nemen, als een gedeelte van het NL Delta Park ambitieboek (het gecombineerde Nationaal Park Biesbosch-Haringvliet). Deze voorbereiding moet zorgen voor de eerste ideeën per groepje. Ideeën die tijdens de dag verder kunnen worden uitgewerkt en later worden vastgelegd (bijvoorbeeld in één A4, visualisatie en/of kort filmpje).

Op de grens van zoet en zout

We hebben een mooie locatie voor de dag in de haven van Stellendam. Dat is ook de uitvalsbasis voor een excursie in het gebied waar natuur- en economieontwikkeling elkaar ontmoeten. Net zoals zoet en zout water (gaan) doen. Om te zorgen dat je makkelijk naar de locatie bij het Haringvliet kan komen, staat er een bus klaar naast Rotterdam Centraal Station (vertrek om 10.00 uur). Deze zal je daar na afloop ook weer terugbrengen (aankomst om 18.00 uur). Je kan ook met eigen vervoer komen, maar parkeergelegenheid op locatie en bij de excursie is beperkt.

Tijdens de dag gaan jullie vooral zelf aan de slag, kun je inzichten uitwisselen met studenten met andere achtergronden, is er een excursie door het aangrenzend natuurgebied Plaat van Scheelhoek en kunnen experts worden bevraagd. De dag eindigt met korte pitches van de vernieuwende ideeën.

Wie kan meedoen?

De bedoeling is dat studenten met een zo divers mogelijke achtergrond meedoen, van studies die variëren van bos- en natuurbeheer en klimaatstudies, tot watermanagement, bedrijfskunde en marketing. Inschrijven kan via de link links op de pagina en geef daarbij aan wie er in de groep zitten.

Droomfondsproject Haringvliet

Het Haringvliet is de monding van de twee grote Europese rivieren Rijn en Maas. Het is gelegen in de provincie Zuid-Holland tussen Voorne-Putten en de Hoeksche Waard in het noorden en Goeree-Overflakkee in het zuiden. Met de voltooiing van de Haringvlietdam in 1971 is het Haringvliet van de zee afgesloten en het unieke deltaleven tot stilstand gekomen. In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Vissen kunnen weer tussen rivier en zee trekken en er komt een geleidelijke overgang tussen zoet en zout water op het Haringvliet.

ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds werken aan een natuurlijker Haringvliet in aanloop naar het op een kier van gaan de Haringvlietsluizen. De financiële bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij is daarbij een onmisbare impuls. Onze ambitie: ruim baan voor de dynamiek van deltanatuur, trekvissen en vogels waar mensen van kunnen genieten!