15-09

Haringvliet na de kier Tweedaagse

DEZE TWEEDAAGSE IS VOLGEBOEKT! AANMELDEN IS HELAAS NIET MEER MOGELIJK.

Samen met WWF-Nederland, de Wageningen Universiteit en diverse partijen uit het werkveld organiseert Delta Talent op 15 en 16 september 2020 een Tweedaagse over het Haringvliet. De voertaal is Engels.

In en rond het Haringvliet wordt hard gewerkt aan het herstel van de natuurlijke dynamiek tussen zee en rivier. Een historische stap hierbij is het kierbesluit: sinds januari 2019 gaan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Daarmee is er op deze plek na 47 jaar weer een verbinding van de Noordzee met de grote Europese rivieren Rijn en Maas.


ARK Natuurontwikkeling wil samen met het WWF-Nederland de aandacht vestigen op het unieke en complexe systeem van de delta. Rondom het Haringvliet werken zij met verschillende partijen aan het terugbrengen van processen die passen bij een natuurlijk estuarium: de dynamiek van het getij, zoet/zout-overgangen, het transport van sediment en nutriƫnten.

Er zijn nog veel stappen te zetten op weg naar een (ecologisch) duurzame overgang van rivier naar zee. In de huidige situatie is de delta na 1.000 jaar inpolderen, baggeren, bedijken en afdammen feitelijk nog nauwelijks een estuarien systeem te noemen. Het kierbesluit Haringvliet is een belangrijke stap op weg naar een meer natuurlijke dynamiek. Het maakt vismigratie (trek tussen rivier en zee) mogelijk en een gedempt getij in het westelijke gedeelte van het Haringvliet. Er worden nog meer stappen gezet. Landbouwgrond rondom het Haringvliet wordt opgekocht en omgevormd tot natuur. Door oevers af te graven komt een groter deel van de natuurgebieden onder invloed van het getij en nemen slikken en platen in omvang toe. Daarvan profiteren steltlopers, vis- en zeearend, trekvissen en zeehonden. Om de kansen voor trekvissen ten volle te benutten, gaan natuurorganisaties in gesprek met de beroepsvisserij. Het doel? De visserij in het gebied in balans brengen met de draagkracht van het systeem. Door toerisme en recreatie aan te wakkeren, krijgt de regio een economische en maatschappelijke impuls. Iedereen kan straks van de natuur van het Haringvliet genieten.

Wat zijn de volgende stappen, kansen en mogelijkheden? Dat is het onderwerp van de 'Haringvliet na de kier-Tweedaagse'. Op woensdag 15 september gaan studenten in kleine groepjes op pad om zowel de zeezijde als de rivierzijde van het Haringvliet te verkennen. Dat gebeurt met behulp van een mobiele app waarin onderweg pop-ups met opdrachten en audiofragmenten verschijnen. Op donderdag 16 september bespreken experts en studenten de mogelijkheden tijdens kleinschalige online ontmoetingen. Voorafgaand aan de tweedaagse is er op maandag 14 september een voorbereidende online lezing door Bas Roels van WWF-Nederland.

Het definitieve programma voor de Tweedaagse volgt later. Ben je student en wil je meedoen? Meld je dan aan via de inschrijflink op deze pagina.