29-04-2015

BLOG: Brakke Verbeterdag

Hallo allemaal!

Wij zijn vijf studenten van de Wageningen Universiteit, en zitten allemaal in het eerste jaar van onze MSc. Studies (Climate Studies & Earth and Environment). Voor ons vak ‘Design of Climate Change Mitigation and Adaptation Strategies’ doen we mee aan de Delta Talent Challenge. Op dinsdag 21 april zijn we op de trein gestapt richting het Eiland van Brienenoord, waar we deel gingen nemen aan de ‘Brakke Verbeterdag’. Brak waren we wel bij aankomst: we moesten vroeg op en een aardig stuk reizen. Helaas werkte de NS hierbij niet echt mee, we zouden op Utrecht CS bij elkaar komen maar door onduidelijkheid en vertraging stond 1 van ons op het perron terwijl de rest voorbij reed in een trein richting Den Haag CS (dit heeft achteraf wel voor enige hilariteit gezorgd).

Gelukkig werden we bij aankomst hartelijk ontvangen met koffie, en konden we bijkomen op een bankje in de zon. Na een welkomstwoord van Elma Duijndam (namens Delta Talent) en een voorstelronde van de aanwezige experts begonnen we aan het eerste deel van de dag dat bestond uit inspiratielezingen. De lezingen van Jeroen van Westen (landschapskunstenaar), Gerard Litjens (Bureau Stroming), Maarten Janse (recreatieondernemer en akkerbouwer) en Mindert de Vries (Deltares) voorzagen ons van meer informatie over de Zuidwestelijke Delta. Centraal stond de relatie tussen de mens en de natuur, en de dynamiek van intergetijdengebieden. Zo hebben we onder andere geleerd dat de natuur als bondgenoot gebruikt kan worden in de strijd tegen (en het samenleven met) water.

Brakke Verbeterdag

Deze gedachte kwam ook regelmatig terug tijdens de excursies op het Eiland van Brienenoord. Na een uitstekend verzorgde en uitgebreide (netwerk)lunch liet Auke Wissing (namens De Urbanisten) zien dat het havengebied van Rotterdam, naast het Eiland van Brienenoord zelf, veel gebieden bezit waar mogelijk waardevolle natuur ontwikkeld kan worden. De andere groep onder leiding van Niek Koppelaar (van het Zuid-Hollands Landschap) heeft met eigen ogen kunnen zien hoe de getijden op het eiland de natuur en het landschap beïnvloeden.

Toen we terug  kwamen stonden nog twee workshops op het programma: Wouter Kersten (namens Delta Talent) stimuleerde ons om ‘Anders’ te denken, en Marieke Reisinger (namens ARK Natuurontwikkeling) gaf ons volop tips om het publiek voor ons idee te winnen. We zullen vanaf nu tijdens het voorbereiden van de Delta Challenge ‘the box’ van de uitdrukking ‘thinking out of the box’ buiten beschouwing laten, en tijdens het aanprijzen van ons idee de jury 100% enthousiasmeren.

Deze dag heeft ons zeker goed op weg geholpen, we zijn de organisatie en de experts dan ook dankbaar voor hun hulp en de leuke ervaring. We wensen de andere deelnemers succes en wie weet tot ziens tijdens de pitchpresentaties!

Groetjes,

Bram Droppers, Klaas Eijkelkamp, Manon Otterloo, Ruben Visser en Thijs Strating