21-01-2015

BLOG: Excursie Hondsbossche en Pettemer Zeewering

Delta Talent studenten bloggen over hun projecten, onderzoeken of activiteiten. Dit keer over de excursie die Delta Talent organiseerde naar de Hondsbossche en Pettemer Zeewering op 15 januari 2015:

Voor ons begon de excursie om 12.15, hier werden wij opgehaald met de bus uit Leeuwarden. Rond 14.00 uur kwamen wij aan in Petten en werden wij hartelijk onthaald bij het kantoor van Kust op Kracht. Kust op Kracht is de naam van een project, dat de zwakke schakels uit de Noord-Hollandse kustlijnen weer op niveau brengt. Baggerbedrijven als Van Oord en Boskalis werken met tal van mensen aan het project, van maritiem officieren tot veiligheidsmanagers.

Eenmaal op kantoor kregen wij een presentatie te zien over het project , van het begin tot de eindplanning. De discussie tijdens de presentatie laaide op sommige momenten op, doordat sommige studenten van de opleiding een milieuvriendelijke instelling hebben. Het werd een erg interessante discussie, vooral omdat zo de plannen van Kust op Kracht ten opzichte van de biodiversiteit boven water kwamen. Hierin werd mij vooral duidelijk hoe ver de research gaat. Ecologen hebben hierin namelijk echt wel wat te zeggen.

Na de presentatie gingen wij per bus naar het werkveld. Wat we daar zagen was immens. In de praktijk krijg je pas echt een goed beeld bij hoeveel zandsuppletie er bijvoorbeeld heeft plaatsgevonden. Dan de lagune die voor onze neus werd aangelegd. Het waaide lekker door op het moment, toch hield iedereen er goed de aandacht bij. Voor al onze vragen werd de tijd genomen. Eenmaal op het strand, zijn we nog even naar de zee gelopen, om te zien hoe ver ze met het project waren. Na een mooie en leerzame middag vertrokken we om 16.30 weer richting Leeuwarden.

Mijn eigen visie op de excursie

Ik vond het een hele interessante middag. Voor alle vragen werd de tijd genomen en er was altijd wel iemand aanwezig die de vraag kon beantwoorden. Het werd voor mij echt duidelijk met hoeveel toewijding het aanwezige personeel aan deze klus werkt. Ikzelf ben erg geïnteresseerd in de baggerwereld. Ik vroeg daarom wat ik met mijn opleiding als Kust- en Zeemanagement voor een project als dit kon betekenen. Toen werd mij verteld dat er zoveel verschillende functies zijn en er veel vraag is naar hardwerkende studenten met veel interesse op het vakgebied.

Wat ik ook erg fijn vond, was dat er ook vragen aan mij terug gesteld werden, ik voelde me meteen welkom binnen het project. Ik kreeg zelfs een kaartje mee van de uitvoerder voor wanneer ik nog vragen had over het project of over wat ik kan betekenen voor bijvoorbeeld een stage! Al met al een heel erg geslaagde dag!

Wim Dijkman
Student Kust- en Zeemanagement
Van Hall Larenstein, te Leeuwarden
Excursie Pettemerzeewering 15-01-2015