3-06-2016

BLOG: Themadag ‘Groene Poort’

Als student HBO Watermanagement leer je alles over water. Niet alleen de technische aspecten komen aan bod, ook de ecologische kant van het verhaal wordt uitgelegd. Zo kwamen we via onze studie uit op ‘De Groene Poort’.

Ik had wel eens gehoord van het project, maar totaal geen beeldvorming ervan. Hier kwam verandering in toen we  op 10 mei aankwamen op een plek ver van Rotterdam. De eerste indruk: natuur op een industrietrein. Dit klopte zeker. Ik wist niet dat er zo’n groene plek was binnen de Rotterdamse havens.

Eenmaal aangekomen werden we erg vriendelijk ontvangen. Verschillende sprekers gaven een uitleg over wat de Groene Poort precies is en hoe het werkt (een project om ‘zachte’ kades te maken uit afval). Super leerzaam, maar ik merkte nog niet heel veel enthousiasme bij mijn medeleerlingen. Dit maakte een 180* toen er studenten kwamen praten over hun afstudeeropdrachten binnen dit project. Het bijzondere was dat elke student een totaal ander onderdeel onderzocht. Dit gaf iedereen de inzichten dat het een enorm breed project is en dat er veel mensen bij betrokken zijn.

Na deze educatieve leersessie gingen we op pad. EINDELIJK. Als je een watermanager blij wil maken dan is dat wel met een buitenactiviteit. Het natuurgebied was niet heel bijzonder om te zien, maar de wilde dieren waren imposant. De groep werd gezelliger toen we 'off road' gingen door de 'ongerepte natuur'. Dit was een mooie route naar het werkelijke kunstwerk. Hier was het project volop in aanbouw, waarbij gruis werd gestort om de zachte kade te maken. Hier is een heel verhaal verteld over de werking en uitvoering van het project. Super leuk om te zien, met als achtergrond dé waterkering van Nederland.

Jasper de Jong, 2e jaars student Watermanagement Hogeschool Rotterdam