15-06-2016

BLOG: Themadag Zandmotor

Op dinsdag 7 juni ben ik met Delta Talent naar de Zandmotor bij Kijkduin geweest. Ik vond het een leuke dag. Vooral ook omdat ik van het strand houd en het was heerlijk weer.

Maar ook het hele Zandmotorverhaal vind ik zeer inspirerend. Om 8000 zwembaden vol zand op een hoop voor de kust te gooien en het zand door de wind, het water en de stroming te laten verspreiden lijkt me een zeer ecologische manier van kustversterking. Ik hoop dat het een groot succes wordt. De natuur is wat achter gebleven bij de verwachtingen. De zeehonden komen niet meer omdat het te druk is.  Er zijn zuurstofloze lagen in de bodem ontstaan. Erg lekker ruikt dit niet en het ziet er ook wel vies uit, dat zwarte slib. Misschien zou je dit kunnen oplossen door er een hoefijzermeer van te maken, de openingen van de stroming af, waardoor het water blijft verversen en de afbraak/erosie beperkt blijft.

Goed dat er zo veel gemonitord wordt. Het buitenland kijkt waarschijnlijk, zoals vaak op watergebied, bij Nederland de kat uit de boom. Ik hoop echt dat het werkt. Nederland hoeft dan wat minder energie in de kustverdediging te stoppen. Een tweede zandmotor zou misschien wel geheel afgesloten kunnen worden voor mensen, zodat je hier een natuurgebied van kunt maken.

Het was leuk om de opdracht te doen waarbij je door verschillende brillen naar de motor moest kijken. Internationaal, toerisme, bewoner, natuur, economisch. Hierdoor kwam je allerlei leuke punten voor discussie tegen. Persoonlijk had ik graag gehad dat er daar meer informatie aan het publiek werd verstrekt. De borden groter en in meerdere talen. En het nudistenstrand hoeft niet perse op de zandmotor… Die kan ook wel een eindje verderop, wil je meer interesse trekken van buitenstaanders.

Sophie Buchner, student Land- en Watermanagement VHL Velp