18-05-2015

Eindjury Brakke Finale bekend

De Brak is Beter! Challenge is in volle gang. Tientallen studenten doen mee in diverse teams van hogescholen en universiteiten. De Brak is Beter! prijsvraag is een initiatief van Delta Talent en ARK Natuurontwikkeling. De focus ligt op brakwatergebieden omdat brak water een belangrijke ontbrekende ecologische schakel in de Nederlandse delta is én omdat brak water veel kansen biedt voor andere functies.

Studenten worden bij deze prijsvraag uitgedaagd om Nederlandse brakwatergebieden in het zonnetje te zetten. Dit kan door een plan voor een nieuw brakwatergebied te maken of door bij een bestaand brakwatergebied de communicatie, het gebruik en de beleving te verbeteren. De studenten zijn daar vrij in. Voor het ontwikkelen van hun ideeën hebben de studenten deelgenomen aan een inspirerend traject:

 • Gastcolleges over Brak is Beter
 • Veldbezoek aan brakke gebieden in Zuid-Holland en Zeeland
 • Brakke Verbeterdag met experts op het Eiland van Brienenoord in Rotterdam

De inzendtermijn voor de Brak is Beter! Challenge is inmiddels verstreken. Binnenkort komt de vakinhoudelijke jury bijeen en worden de genomineerden bekend gemaakt. Deze finalisten krijgen een pitchtraining om hun plan zo goed mogelijk te presenteren. De finale vindt plaats op 15 juni aanstaande in het Drijvend Paviljoen in Rotterdam. In de finale presenteren de beste teams hun plan. De eindjury bestaat uit:

 • Petra Souwerbren, Directeur ARK Natuurontwikkeling
  ARK Natuurontwikkeling is een innovatieve natuurorganisatie die grenzen verlegt voor wilde natuur.
 • Diederik van der Molen, Ministerie van Infrastructuur en Mileu
  Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) is de beheerder van rivieren, meren, delta en kust in Nederland
 • Bas Roels, Zoetwaterexpert Wereld Natuur Fonds
  Als internationale natuurorganisatie streeft het Wereld Natuur Fonds er naar de prachtige rijkdom aan dier- en plantensoorten op aarde te beschermen.
 • Huub Lacor, Directeur Roem van Yerseke
  Roem van Yerseke is één van Nederlands grootste schaal- en schelpdierbedrijven met mosselen, garnalen en oesters als belangrijkste producten.
 • Ed Troost, Recreatieondernemer en Voorzitter RECRON Schouwen-Duiveland
  Naast recreatieondernemer met een gezinscamping aan zee, Camping Julianahoeve, is Ed Troost voorzitter van de RECRON (Vereniging van Recreatieondernemers) op Schouwen-Duiveland.