15-06-2018

Idee 'OnderwaterKabinet' wint NLDelta Challenge Deel de Delta!

Mirte van Laarhoven uit Amsterdam heeft met haar idee 'OnderwaterKabinet' de finale van de NLDelta Challenge Deel de Delta gewonnen. NLDelta gaat het plan samen met de winnaar realiseren. Hiervoor is € 40.000 beschikbaar.

Van Laarhoven bedacht een onderwaterbos, bestaande uit een groep dode bomen die gezamenlijk onder water worden verankerd. Het waterrif dat zo ontstaat vormt een boost voor het onderwaterleven en kan daarnaast als duikbestemming worden gebruikt. Door sedimentafzetting, plantengroei en waterdieren wordt het onderwaterbos door de tijd steeds biodiverser en daarmee ook een steeds boeiender plek voor duikers en snorkelaars. Een NLDelta markeerpunt (lichtbaken) en een onderwatercamera scheppen de mogelijkheid voor recreanten om vanaf de wal mee te kijken naar deze bijzondere, normaal onzichtbare, deltawereld. Van Laarhoven gebruikt voor dit ontwerp een methodiek die niet langer uitgaat van beheersen van natuur maar van ‘go with the flow’, letterlijk, door gebruik te maken van de stromende kracht van de Delta.

Sinds februari zijn studenten en pas afgestudeerden van uiteenlopende MBO, HBO en universitaire opleidingen bezig geweest met het uitwerken van een door hen zelf bedacht concept om het gebied NLDelta zichtbaar, vindbaar en beleefbaar te maken. 'Verbinding' was het sleutelwoord in deze opdracht. Er deden in totaal 36 studenten en net afgestudeerden mee van 14 verschillende opleidingen.

Tijdens de finale in Fort Altena Werkendam werden de vier genomineerde ideeën bekend gemaakt. De finalisten mochten hun inzending in een pitch aan de jury kracht bij zetten. De jury was vol lof over de variatie aan creatieve ideeën van de deelnemers en de presentaties van de finalisten. Over het winnende concept zegt de jury: 'Van alle finalisten staat van Laarhoven met haar idee het meest in de delta. Het is een plan dat de essentie van de delta benadrukt. Met dit idee wordt iets in gang gezet dat op langere termijn bijdraagt aan de biodiversiteit in het NLDeltagebied én een duurzame beleving is.' Van Laarhoven studeerde in juni 2017 af als Landschaparchitect aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam.

De jury bestond uit Camilla Dreef, bioloog, vogelaar, natuurblogger, Henk Ovink, watergezant van Nederland en Rotterdammer, Stefan Schöning, designer, Matthijs Schouten, natuurfilosoof en Dick Verheijen, oud-directeur Nationaal Park De Biesbosch en initiator van NLDelta.

In een videoboodschap feliciteerde Minister Carola Schouten de winnaar. Zij schetste hoe schijnbare contrasten in NLDelta samenstromen: zoet-zout, technologie en natuur,  en hoe belangrijk het is dat jonge mensen meedenken over zo'n belangrijk natuurgebied.

NLDelta strekt zich uit van de Merwede bij Slot Loevestein tot aan de Haringvlietsluizen en van de molens van Kinderdijk tot de Zuiderwaterlinie In 2016 werd NLDelta Biesbosch-Haringvliet verkozen tot een van de vier ‘Mooiste natuurgebieden van Nederland’. De Challenge is een initiatief van NLDelta in samenwerking met Delta Talent en is georganiseerd met een financiële bijdrage van het Ministerie van LNV (deel van de prijs voor 'Mooiste Natuurgebied') en van de provincie Zuid-Holland.