29-09-2017

Making Waves: Delta innovaties van de nabije toekomst

Op 7 september vond het grootschalige evenement Making Waves plaats, midden op de Afsluitdijk. Doel was onder andere om Nederlandse Delta-innovaties voor het voetlicht te brengen. Vijftien winnaars van voorrondes mochten zich presenteren in pitches en aan versnellingstafels om zo verdere ondersteuning proberen te krijgen. Het evenement werd opgeluisterd door keynotes van onder meer Kofi Annan en minister Schultz van Haegen.

Delta Talent selecteerde voor Making Waves vijf studenten die ieder een aantal innovaties kregen toegewezen om op te reflecteren.

Ontmoetingen met bevlogen experts op een icoonlocatie

Al met al waren de studenten erg positief over het evenement zelf, en de kans om “… tussen al die hooggeplaatste personen mee te doen aan discussies”. De locatie vonden ze zowel relevant, tussen de Delta-iconen IJsselmeer en Waddenzee in, als moedig in praktische zin. Het bijwonen en aanhoren van andere aanwezigen was volgens de studenten de moeite waard en een inspiratie voor het verdergaan in hun vakgebied. Niettemin gaven de studenten na afloop de suggestie om bij een volgende editie te overwegen de pitches vooraf op te nemen. Dan gaat er wel iets van de charme van het live presenteren verloren, maar de tijd is beter in te delen. Dat zou ruimte vrijmaken voor meer interactie in vergelijking met vooral veel luisteren.

Rol van studenten: bescheiden maar leerzaam

Het idee om als student te worden gekoppeld aan innovatoren om met een frisse reflectie hen van nieuwe inspiratie te voorzien kwam niet helemaal uit de verf. De interactie die plaatsvond was interessant voor de studenten, maar beperkter dan gehoopt. Sommige innovatoren zaten al in een ver stadium en stonden niet meer open voor suggesties. Anderen waren enthousiaster, maar hadden beperkte tijd. De studenten gaven aan dat onder hen “… heel weinig kennis is over wat er nodig is om een idee verwezenlijkt te krijgen” en het evenement was op dat gebied een eyeopener.

Het bijwonen van de discussies, de interessante keynotes, het netwerken, en juist de beperkte toegankelijkheid maakten voor deze vijf studenten wel een gevoel los dat ze iets “speciaals” hadden meegemaakt.

Alle innovaties die zijn gepresenteerd kunnen hier worden teruggezien.

Foto's: Berend van Zegeren, Twycer