18-04-2018

NLDelta Verbeterdag Programma en Experts

Op woensdag 25 april 2017 wordt de NLDelta Verbeterdag georganiseerd. Deze dag is bedoeld voor studenten en jonge professionals die meedoen aan de NLDelta Challenge of dat overwegen. Voor de verbeterdag hoef je nog geen concreet plan te hebben. Tijdens de dag kunnen deelnemers - maar ook als je nog nadenkt over deelname - ideeën toetsen, is er een netwerklunch en kunnen gesprekken met experts worden gevoerd. Via korte lezingen, workshops en 1 op 1 gesprekken met professionals en gebiedsdeskundigen, krijg je de mogelijkheid om je plannen aan te scherpen en/of te ontwikkelen.

NLDelta

De NLDelta Challenge is een wedstrijd voor studenten en pas afgestudeerden om Nationaal Park NLDelta sterker, bekender en zichtbaarder te maken. Wie heeft het beste vernieuwende idee, ontwerp of plan om mensen NLDelta te laten beleven? Voor de uitvoering van het winnende concept is €40.000 beschikbaar. Het gebied van Nationaal Park NLDelta strekt zich uit vanaf de kust voor de Haringvlietsluizen tot aan de Merwede bij Slot Loevestein (getijdengebied) en vanaf de molens van Kinderdijk tot de Zuiderwaterlinie. De wedstrijd, onder de noemer 'NLDelta Challenge: Deel de Delta', wordt georganiseerd door NLDelta (Parkschap Nationaal Park De Biesbosch, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Droomfondsproject Haringvliet) in samenwerking met Delta Talent. De opgave voor de deelnemers is, om te komen met een vernieuwend idee, concept of plan, virtueel of tastbaar, op het web of met objecten, om de zichtbaarheid en beleving van NLDelta te verhogen. Het kernwoord hierbij is verbinding in de breedste zin van het woord.

NLDelta Challenge

Programma 25 april


Tijd: 9.45 - 17.00

Ontmoetingsplaats

Haven veerboot: Buiten de Waterpoort, 4201 CS Gorinchem 
Van daaruit vertrekken wij met de veerboot richting Woudrichem. Het is 20 minuten lopen vanaf station Gorinchem naar de veerboot. Vertrek vanaf station Gorinchem als je samen wilt lopen naar de veerboot: 9.15 uur
Vertrektijd veerpont 9.45 uur de veerboot doet er een kwartier over. Wees op tijd, dan kun je gratis mee.

Locatie Verbeterdag

Kruithuis Arsenaal, Kerkstraat 41, 4285 BA Woudrichem
(Eventueel kunnen mensen die met de auto komen hier aansluiten. Dan mis je wel het eerste deel van het programma, want de vaartocht is een belevenis op zich.)

Tijdschema

Twee workshops in de ochtend, expert meetings in de middag.

 • 9.45 – 10.00: Vertrek veerboot
 • 10.00 – 10.15: Welkom in Kruithuis Arsenaal door  Annemarie de Stigter, Beleidsmedewerker Kunst, Cultuur, Recreatie en Toerisme Gemeente Woudrichem, koffie, thee
 • 10.15 - 11.15: Workshop 1
 • 11.15 - 11.30: Pauze koffie, thee
 • 11.30 - 12.30: Workshop 2
 • 12.30 - 13.15: Lunch (zelf meenemen)
 • 13.15 - 13.30: Voorstelrondje experts
 • 13.30 - 15.30: Expert meetings, zowel via afspraak als informeel
  (Gebruik de niet- ingevulde tijd om te netwerken en je aantekeningen bij te werken)
 • 15.45 - 16.15: Afsluiting plenair, gesprek met alle experts
 • 16.00 - 16.30: Napraten met drankje

Workshops

 1. Workshop Nieuwsgierigheid door Wouter Kersten
  Alle vooruitgang begint bij nieuwsgierigheid. Hoe kan je iets met deze uitspraak in deze wedstrijd? Tijdens deze workshop bespreken we verschillende vormen van nieuwsgierigheid en hoe je die zelf kan toepassen. Centraal punt is om, zelfs als het eindresultaat een vernieuwend idee moet zijn, niet alleen maar over dat idee na te denken, maar ook over wat je ermee wilt oplossen. En hoe kom je erachter of het wel een goed idee is? Volgens wie wel/niet? Hoe open moet je blijven voor nieuwe inzichten en wanneer moet je beslissingen nemen? We gaan aan de slag met team- en grensoverschrijdende groepjes om de principes in de vingers te krijgen. Daarna kan ieder team die toepassen op hun eigen plan.
   
 2. Workshop Verbinding en betekenis door Monic Deichman
  Wat/wie probeer je in verbinding te brengen met elkaar en waarom? De workshop start met een korte uitleg over waarneming (fenomenologie), het zien van verbanden, het geven of veranderen van betekenis, emotie en beweging. Vervolgens ga je met een serie korte opdrachten aan de slag om vanuit verschillende perspectieven naar je eigen (of een) idee te kijken. En uiteindelijk: hoe kun je hierna zelf een verhaal maken wat raakt, een verhaal met een sterke onderbouwing, een verhaal wat graag aan anderen doorverteld wordt, een verhaal wat mensen in beweging brengt.

Expert meetings

Ieder team/deelnemer geeft een verlanglijstje van 3 experts door. De organisatie probeert daarvan in ieder geval 1 expert van ieders verlanglijstje te honoreren, d.w.z. in te plannen voor een gesprek van circa 20 tot 30 minuten. Daaromheen is er in de middag veel niet-ingevulde tijd waarin deelnemers en experts elkaar kunnen spreken. Maak daar gebruik van!!! Bereid van tevoren je vragen goed voor.

Experts

Voor deze mensen kun je in de middag een 1 op 1 gesprek aanvragen:

Wouter Kersten

 • Wouter Kersten, Chief Curiosity van The New ABC
  Wouter heeft (professionele) nieuwsgierigheid tot kunst verheven en brengt die vaardigheid op diverse manieren over op anderen. Krijg tips hoe nieuwsgierigheid jou verder kan helpen of test in een gesprek met hem of je nieuwsgierig genoeg bent geweest. Het is nog net op tijd om nog 1 keer je blik te verruimen.

Monic Deichman

 • Monic Deichman
  Het ontvankelijk maken voor- en verbinden van mensen met elkaar en met de natuur en cultuur van landschappen staat centraal in het werk van Monic Deichman. Hiervoor ontwerpt zij zowel de omgeving (gebouwen en ontmoetingsplaatsen) als de ontmoeting zelf (wildernisdiners, ontdekkingstochten, community art). Het landschap, de plek en de seizoenen zijn geen decor maar een onmisbare inspiratiebron. Vormgeving, storytelling, praktische filosofie en kunst en cultuur zijn een belangrijk middel.

Patty Kanselaar

 • Patty Kanselaar, Communicatie NLDelta
  Patty is trekker van de communicatie en merkontwikkeling van NLDelta. In aanloop naar de wording tot één groot Nationaal Park NLDelta moet het merk steeds sterker zichtbaar en beleefbaar worden. In het gebied én in de communicatie en promotie. Wil je meer weten over het merk NLDelta en de plannen voor de verdere merkontwikkeling? Stel je vragen aan Patty Kanselaar.

Pieter Beeldman

 • Pieter Beeldman, Rijkswaterstaat
  Pieter Beeldman is projectleider van ‘De Kier’. De Haringvlietsluizen worden in september 2018 op een kier gezet; hierdoor kunnen trekvissen zoals zalm en aal beter de rivier optrekken en ontstaat en brakwatergebied in het Haringvliet. Om dit mogelijk te maken wordt de zoetwatervoorziening van de omliggen gebieden aangepast. Pieter kan je veel vertellen over het project en het effect op water, natuur en de vissen in het Haringvliet.

Marius Brants

 • Marius Brants, Droomfondsproject Haringvliet
  Marius is lid van het kernteam NLDelta. Hij is als mede initiatiefnemer vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van NLDelta. Momenteel richt hij zich met name op het opzetten van een duurzame organisatie- en financieringsstructuur. Een structuur die de omgeving vooral uitnodigt om mee te doen. Hij kan je alles vertellen over het tot stand komen van NLDelta.

Ted Sluiter

 • Ted Sluijter boswachter Natuurmonumenten
  In 2008 begon Ted bij Natuurmonumenten, met als werkgebied de Zuid-Hollandse eilanden en Haringvliet. In zijn functie als boswachter communicatie en beleven is hij betrokken bij veel projecten zoals duinherstel en het Droomfondsproject Haringvliet. Ted’s specifieke kennis ligt op gebied van vogels en alle facetten van communicatie en beleven. Dus heb je vragen over de natuur van NLDelta, praat dan met Ted!

Deze mensen zijn aanwezig en ook aan te spreken

Marianne den Braven

 • Marianne den Braven, NLDelta
  Marianne is projectleider van de NLDelta Challenge. Ze kent het gebied en de ambities van NLDelta goed. Voor de Biesbosch werkt ze daarnaast aan bezoekersmanagement, routing en het netwerk van gastheerondernemers. Voor algemene en praktische vragen kun je bij haar terecht. En weet ze zelf het antwoord niet, dan weet ze wel waar je moet zijn.

Elma Duijndam

 • Elma Duijndam, Delta Talent
  Elma betrekt jeugd en jongeren bij natuurontwikkeling. Educatieve programma’s ontwikkelen, en vooral: naar buiten, zien waar het gebeurt. Voor groene organisaties is het enorm belangrijk om de jeugd bij de natuur te betrekken. Inzetten op de jeugd is investeren in de toekomst.

Praktische zaken

Voor koffie en thee wordt gezorgd. Neem je eigen lunch mee. Bereid je goed voor op deze dag: zoek uit waarmee de aanwezige experts jou zouden kunnen helpen en bereid vragen voor. Contactpersonen voor deze dag zijn Marianne den Braven (NLDelta, 0610156441, m.den.braven@dordrecht.nl en Elma Duijndam, (Delta Talent, 0620449862, elma.duijndam@ark.eu).

Ga de NLDelta Challenge aan

Inschrijven voor de verbeterdag op 25 april en de finale op 14 juni kan op www.deeldedelta.nl. Aanmelden voor de challenge zelf kan daar ook. Verder is er meer informatie te vinden zoals het verhaal van NLDelta en de spelregels voor deze wedstrijd. Heb je nog andere vragen over de studentenwedstrijd, neem dan contact op met Elma Duijndam, info@deltatalent.nl.