8-05-2018

Save the Date: Finale NLDelta Challenge

Op 14 juni vindt de finale van de NLDelta Challenge Deel de Delta plaats. Deze wedstrijd is een initiatief van NLDelta in samenwerking met Delta Talent. Studenten en net-afgestudeerden gaan de strijd aan voor het beste vernieuwende idee, ontwerp of plan om NLDelta zichtbaar en beleefbaar te maken. Het kernwoord hierbij is verbinding in de breedste zin van het woord. Tijdens de finale worden de genomineerden bekend gemaakt. Zij geven allen een pitch, waarna de jury zich beraadt en een winnaar kiest. Voor de uitvoering van het winnende concept is €40.000 beschikbaar.

Eind 2016 werd NLDelta Biesbosch-Haringvliet verkozen tot een van de vier ‘Mooiste natuurgebieden van Nederland’. Het gebied van Nationaal Park NLDelta strekt zich uit vanaf de kust voor de Haringvlietsluizen tot aan de Merwede bij Slot Loevestrein en vanaf de molens van Kinderdijk tot de Zuiderwaterlinie. De jury bestaat uit deskundigen van naam uit diverse werkvelden, van ecologie tot design: 

• Camilla Dreef, bioloog, vogelaar en ambassadeur van Vogelbescherming Nederland. Ze is bekend van tv-optredens, onder andere in BinnensteBuitenen, In de ban van de Condor, en haar vlog over het Haringvliet. Daarnaast doet ze ecologisch onderzoek als zelfstandig ecoloog. Ze wil onderzoek, natuurbescherming en mensen met elkaar verbinden en doet dit met vogelverhalen.

• Henk Ovink, Watergezant van Nederland en Rotterdammer. Hij werkt wereldwijd aan waterbewustzijn en onderzoek, het opbouwen van coalities en ontwikkelen van innovatieve projecten voor een water veilige wereld. Daarnaast is hij sherpa voor het VN High Level Panel on Water. Hij werkte voor president Obama’s Task Force aan de wederopbouw van de New Yorkse regio en was initiator van het programma “Rebuild by Design”. Henk woont in Rotterdam en is erg betrokken bij de ontwikkeling van zijn stad. 

• Stefan Schöning, Designer. Hij heeft sinds 1994 een ontwerpbureau. Schöning ontwierp onder meer een nieuwe huisstijl voor de Belgische Spoorwegen (2005) en voor de entreepoorten van Nationaal Park De Biesbosch (2013). Schöning won verschillende prijzen met zijn ontwerpen, waaronder Belgisch designer van het Jaar (2008). De laatste jaren richt zijn bureau zich op de inrichting van openbare ruimten en natuurparken.

• Matthijs Schouten, is ecoloog en filosoof. Hij is in dienst van Staatsbosbeheer. Hij is tevens buitengewoon hoogleraar ecologie en filosofie van het natuurherstel bij de Universiteit Wageningen. Ook is hij hoogleraar natuur- en landschapsbescherming aan de Universiteit van Cork (Ierland). Hij heeft een grote belangstelling voor levensbeschouwelijke kwesties, en in het bijzonder voor onze perceptie van natuur. In 2003 werd aan hem de Groeneveldprijs toegekend.

• Dick Verheijen, Oud-directeur Nationaal Park De Biesbosch en initiator van NLDelta. Samen met het Droomfondsproject Natuurherstel Haringvliet en met Staatsbosbeheer was Verheijen in 2016 initiatiefnemer van NLDelta. Hij is een pleitbezorger van het behouden en versterken van topnatuur in balans met het versterken van de mogelijkheden voor mensen om er beleven, te leren en gezond te blijven. Daarbij hoort het delen van verantwoordelijkheid en zeggenschap met meerdere partijen. Dat is een grote opgave. Juist de jongeren moeten en kunnen hun eigen toekomst bepalen, ook voor NLDelta. De Challenge biedt daarvoor een mooie kans.

Wat: Finale NLDelta Challenge
Wanneer: 14 juni 2018
Tijd: 14:00 – 16:00 uur
Locatie: In het NLDelta gebied. De precieze locatie wordt bij de uitnodiging bekend gemaakt.