25-09-2020

Studenten genieten van het Haringvliet

Wat tof dat het toch gelukt is in deze corona-tijd om 120 studenten van de Wageningen Universiteit zelf de weidsheid van het Haringvliet te laten ervaren! Lekker lopen langs de oevers met de zon in je gezicht, de weidsheid, de vogels…. Het was voor veel studenten een verademing. “Wat fijn om weer eens uit ons studentenkamertje te mogen voor een excursie, bedankt dat jullie dit mogelijk hebben gemaakt” was een veelgehoorde opmerking tijdens de Delta Talent themadag bij het Haringvliet op 15 september 2020.

Met twee bussen kwamen de studenten aan (mondkapjes op). De ene bus aan de zuidzijde van het Haringvliet, de andere bus aan de noordzijde. Daar verspreidden de studenten zich in kleine groepjes, netjes op afstand, om zowel de rivierzijde als de zeezijde te verkennen. Een app zorgde ervoor dat ze onderweg verhalen hoorden van diverse professionals die betrokken zijn bij het Haringvliet en ook enkele onderzoeksopdrachten konden uitvoeren.

Studenten bij het Haringvliet

De excursie was onderdeel van het mastervak Marine Systems van de Wageningen Universiteit. Delta Talent hielp mee met het organiseren van de excursie en zorgde voor betrokkenheid van de professionals. Voorafgaand aan de excursie werd een online lezing verzorgd door Bas Roels van het Wereld Natuur Fonds en volgend op de excursie gingen de studenten in klein comité online in gesprek met diverse professionals over de uitdagingen die spelen rondom het Haringvliet. Ook voor de betrokken professionals was dit een leuke ervaring. Ze vonden dat de studenten zich goed hadden voorbereid en inspirerende vragen stelden.

De betrokken professionals waren afkomstig van ARK Natuurontwikkeling, Wereld Natuur Fonds, Rijkswaterstaat, TU Delft, Sportvisserij Nederland en de Menheerse Werf.

ARK Natuurontwikkeling wil samen met het Wereld Natuur Fonds de aandacht vestigen op het unieke en complexe systeem van de delta. Rondom het Haringvliet werken zij samen met verschillende partijen aan het terugbrengen van de specifieke processen die passen bij een estuarium: de dynamiek van het getij, de zoet/zout overgangen, het transport van sediment en nutriënten.