23-06-2016

Vijf meiden naar de Marker Wadden

Dat was genieten tijdens de sneak preview naar de Marker Wadden! Met vijf leuke slimme meiden en twee enthousiaste vertellers van Natuurmonumenten en Boskalis.

De vijf meiden die op 22 juni mee mochten voor een sneak preview naar de Marker Wadden realiseerden zich goed hoe bijzonder dit is. Hier wordt een gloednieuw stukje Nederlandse natuur ontwikkeld en tegelijkertijd wordt het slibprobleem in het Markermeer aangepakt. Met een bootje bezochten de studenten de locatie. Ze stonden met hun neus bovenop de werkzaamheden. De eerste delen van de Marker Wadden zijn net sinds enkele weken boven water. "Ik voel me echt bevoorrecht om als een van de eersten een kijkje te mogen nemen" aldus een van hen.

Sneak preview Marker Wadden

De studenten, toevallig allemaal meiden, zijn door Delta Talent geselecteerd op basis van hun motivatie en studierichting. Ze zijn afkomstig van de Wageningen Universiteit, de Radboud Universiteit, de Universiteit Utrecht en de HZ Delta Academy. Ze leggen hun ervaringen vast in een blog, dat binnenkort op deze website zal verschijnen.

Onderweg, en in de toelichting vooraf, kwam naar voren hoe spannend en ingewikkeld zo'n project is. Wereldwijd is er nog geen ervaring met deze werkwijze. Er komen veel belangen samen en er wordt op allerlei fronten samengewerkt. Het politieke spel, het geld, de risico's, de kwaliteit van het slib, natuurontwikkeling, de verwachte recreatiedruk... het is allemaal langs gekomen.

De Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten dat zorgt voor natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer. Boskalis legt de eilanden aan.