20-02-2013

Watermanagers enthousiast

In het kader van een pilot van het project 'Delta Talent' maakten 40 derdejaars studenten van de opleiding Watermanagement aan de Hogeschool Rotterdam op 20 februari 2013 kennis met de klimaatbuffer IJsselmonde. Ze brachten een bezoek aan het gebied en kregen een toelichting van ervaren praktijkmensen die vanuit diverse invalshoeken de klimaatbuffer belichtten.

ARK Natuurontwikkeling en Enviu geven met Delta Talent een impuls aan het opleiden van een nieuw type gebiedsontwikkelaar. Met de klimaatverandering staat Nederland voor een aantal ingewikkelde opgaven, waarbij veel belangen samen komen. Er is een groeiende vraag naar een andere gebiedsontwikkelaar, die systeemkennis met ecologische, economische en sociale belangen op een duurzame manier weet te verenigen; die ondernemend is en communicatief, en middenin de samenleving staat. En die beseft dat de natuur een aantrekkelijke bondgenoot is: bij de bescherming tegen hoog water, het leveren van delfstoffen en schoon drinkwater, bij klimaatadaptatie, in de gezondheidszorg en vooral bij het realiseren van hoogwaardige woon- en recreatiegebieden.

Daarom richt Delta Talent zich op het organiseren van activiteiten die bijdragen aan de opleiding van studenten tot deze nieuwe gebiedsontwikkelaars. Naast het faciliteren van uitdagende praktijkopdrachten stimuleert Delta Talent uitwisselingen tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Het bezoek aan Klimaatbuffer IJsselmonde is hiervan een voorproefje.

Als sprekers waren aanwezig: Ineke van Dort, projectcoƶrdinator ARK Natuurontwikkeling; Arie van Asperen, ingenieur Waterschap Hollandse Delta; Kees van Oorschot, stadregio IJsselmonde en Niels Godijn, student Landscape and environment management, die zojuist aquatisch onderzoek in dit gebied heeft gedaan. Zowel studenten, docenten en praktijkmensen waren enthousiast over deze uitwisseling. Hun docent Leander Ernst: 'Een erg leuk programma en een uitstekende mindset voor ons project "Climate Proof".

Voor de realisatie van Delta Talent werken ARK en Enviu samen en worden zij financieel ondersteund door de Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers en de Nationale Postcode Loterij.